Sådan laver du Livshjulet

Livshjulet er et coaching-værktøj, som du særligt kan bruge, hvis der er mange ting på spil i dit liv. Når du føler, at du har brug for at skabe en positiv forandring på flere områder og ikke rigtigt ved, hvordan du skal komme i gang, så er Livshjulet et godt værktøj at sætte i spil.

Jeg giver dig her opskriften på, hvordan du udfylder dit eget livshjul. På den måde kan du få en ide om, hvilket område, du skal prioritere først. Vil du skabe forandring, som er holdbar, er det nemlig vigtigt med små skridt inden for ét prioriteret livsområde.

Ofte vil det vise sig, at når du først kommer i gang med en transformation ét sted, så smitter det på en konstruktiv måde af på andre områder af dit liv.

Hvordan gør du?

  • Start med at tegne en stor cirkel på et stykke papir.
  • Del cirklen op i 8 lagkagestykker
  • Lav overskrifter til hvert stykke. Overskrifterne repræsenterer de vigtigste områder af dit liv. Det kan være eksempelvis sundhed, motion, arbejde, karriere, børn, partner, parforhold, sexliv, relationer, venner, spiritualitet, mad, bolig, have, økonomi, virksomhed, fritid, frivilligt arbejde, venner, samvær osv. Lad dig ikke begrænse af mine forslag, men vælg dine egne livsområder.
  • Det kan være, at du har flere eller færre områder end 8 – og det er helt i orden. Dog er det vigtigt at vælge maks. 12 områder, så det ikke bliver for uoverskueligt.
  • Sæt nu en skala på din tegning. Skalaen starter med 0 i midten af lagkagen og 10 yderst.
  • Giv hvert livsområde en karakter i forhold til, hvor tilfreds du er med området lige for tiden. 0 = slet ikke tilfreds, 10 = fuldt tilfreds.

Hvordan ser dit hjul ud nu? Er der noget, som overrasker dig?

Hvor vil du gerne være i dit liv?

Nu skal du vurdere, hvor du kunne tænke dig at være på skalaen inden for de forskellige områder og hvor vigtigt, det er for dig at komme derhen. Husk at være realistisk. Lad os tage et par eksempler:

  1. Lad os sige, at ”Bolig” er et vigtigt livsområde for dig. Du har givet det karakteren 6. Du er altså ikke tilfreds, men det er heller ikke helt dårligt. 6-tallet repræsenterer måske, at boligen er en rummelig lejlighed og rimelig i pris, men at du ville blive tilfreds på et 8-tal, hvis du havde en altan. Samtidig vurderer du, at du ikke bruger særlig meget mental energi på dette område.
  2. Lad os samtidig sige, at ”Sundhed” er et vigtigt livsområde for dig. Du har givet det karakteren 6, fordi du motionerer lidt allerede og spiser nogenlunde sundt. Men du kan mærke, at det er vigtigt for dig at komme op på et 8-tal. Du bruger meget mentalt ”krudt” på dette område, det fylder i din hverdag, men du kommer ikke i gang.

Ud af disse to områder vil det være hensigtsmæssigt at lade boligen være, som den er, og i stedet fokusere på din sundhed. På samme måde vurderer du de andre livsområder og sammenligner, så du til sidst står tilbage med ét livsområde, som skal have dit fokus i den kommende tid.

Når du har valgt dit område – i dette tilfælde sundhed – så skriv ned, hvorfor du allerede er oppe på 6 (eller den karakter, du har givet dit område). Hvad gør du allerede for at komme derop? Så ser du på hvad dit første lille skridt skal være for at bevæge dig et stykke i den rigtige retning. Husk du kan ikke springe fra 6 til 8 på et øjeblik. Prioritér området og tag små skridt ad gangen. Lad de andre områder ligge i en periode, indtil du er godt i gang med det første område.

Du kan lære mere om Livshjulet

Hvis du vil lære mere om, hvordan du bruger Livshjulet, så kan du deltage i min online undervisning. Jeg underviser med jævne mellemrum i dette og mange andre konkrete metoder til personlig udvikling.

Her fortæller jeg også, hvordan du kan bruge Livshjulet inden for ét område af dit liv, fx sundhed, arbejde eller dit parforhold.

Vil du have besked om næste undervisning? Så tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag samtidig min gratis e-bog.

Du tilmelder dig her: Nyhedsbrev og e-bog

Nyt fra bloggen

I min blog kan du læse om coaching og yoga. Jeg deler ud af mine synspunkter og erfaring med begge dele. Og lidt om livet som helhed.